Achtergrond Informatie

Voor meer informatie over de verschillende onderdelen, klik op de knoppen hieronder.

Voeding
We zijn lange tijd vergeten hoe belangrijk voeding is, gelukkig beseffen steeds meer mensen wat goede voeding voor hun gezondheid kan doen.
De Griekse arts Hippokrates (370 tot 460 voor Christus) wordt beschouwd als de grondlegger van de westerse geneeskunde. Hij legde sterk de nadruk op gezonde eet-, leef- en drinkgewoonten Van hem is de inmiddels beroemde uitspraak:
“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
De laatste jaren worden er steeds meer wetenschappelijk studies gepubliceerd die het belang van voeding voor onze gezondheid laten zien.
Het Basis Gezond Plan is gebaseerd op wat er op dit moment vanuit de wetenschap bekend is.
Er zijn ontelbare ideeën en meningen over voeding. Er is zeker de laatste tijd heel veel bekend over voeding en wat het doet voor ons lichaam, maar er is ook nog heel veel niet bekend. We zijn individueel verschillend en kunnen ook heel verschillend reageren op voeding. Wat voor de een heel gezond is, kan voor een ander juist niet zo gezond zijn.
Voeding is natuurlijk veel meer dan alleen maar een “medicijn” of een wetenschap. Eten is een belangrijk deel van ons sociale leven.
In het Basis Gezond Plan laten we u zien hoe u op een eenvoudige manier gezond kan eten en ook heel lekker. U krijgt gedurende 12 weken elke dag een nieuw en smakelijk recept.
We willen graag dat u gezond eet, maar het moet in te passen zijn in uw leven.
We helpen u dan ook een gezonde eetgewoonte aan te leren die bij uw leven en uw lichaam past. En u kunt ook gewoon lekker (en soms ook minder gezond) blijven eten (en drinken) op een verjaardag of een feestdag. Als u niet elk dag een verjaardag of een feestdag heeft, kunt u op zo’n dag gewoon mee doen en eten wat u wilt.
In Nederland is niemand echt ondervoed (op een paar uitzonderingen na zoals soms drugsverslaafden of ernstig verwaarloosde ouderen). Toch is lang niet iedereen optimaal gevoed. Er zijn aanwijzingen dat de meeste mensen wel wat kunnen verbeteren aan hun eetgewoonten.
In het Basis Gezond Plan vertellen we u over vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten. Vooral fyto-nutriënten staan de laatste tijd erg in de belangstelling en blijken van onschatbare waarde voor onze gezondheid.
Als je te weinig vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten binnen krijgt, kan je ziek worden. Ernstige tekorten (zoals Scheurbuik honderden jaren geleden op de schepen van de VOC als gevolg van tekort aan Vitamine C) komt in Nederland niet voor. Maar we hebben wel relatieve tekorten, dat wil zeggen dat we een aantal vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten niet in de beste, de meeste optimale hoeveelheid binnenkrijgen. En dat kan een verhoogde kans op ziekten als hart en vaatziekten, kanker en gewrichtsklachten geven.
In 2013 is in Duitsland (Universiteit van Stuttgart) een congres gehouden over “verborgen honger”: veel mensen zijn ogenschijnlijk (te) goed gevoed, maar blijken essentiële stoffen (zoals vitaminen) niet in de beste of zelfs in onvoldoende hoeveelheid binnen te krijgen.
Als je elke dag gezond eet (onder meer voldoende verse groenten en fruit), wordt je optimaal, gevoed. In het Basis Gezond Plan laten we u zien hoe u op een eenvoudige manier met goede (en smakelijke) voeding optimaal gevoed kan worden.
In Nederland hoeft niemand honger te leiden. Eten is er in overvloed. Ons lichaam is echter ingesteld op schaarste. Zodra we meer eten dan we nodig hebben, dan worden er meteen reserves opgeslagen voor slechtere tijden in de vorm van vet. Alleen die slechtere tijden komen maar niet.
Het gevolg is dat bijna de helft van de Nederlanders te dik is.
Omdat lang niet iedereen optimaal gevoed is, kan je overgewicht hebben en toch “ondervoed” zijn, wel veel vet, maar niet de optimale hoeveelheid vitaminen, mineralen en fyto-nutriënten.
Het Basis Gezond Plan is geen afval dieet. Maar als u overgewicht heeft en u volgt de adviezen op, heeft u een grote kans om af te vallen.
We zien vaak dat mensen zich al na een paar weken veel energieker voelen, veel vitaler.
De combinatie van goede voeding, bewegen en een gezonde mindset kan u echt helpen zo lang mogelijk gezond en vitaal te blijven. Dat gun ik u van harte.
In het voedingsdeel van het Basis Gezond Plan laten we niet alleen een gezonde en smakelijke eetgewoonte zien, maar we vertellen u ook waarom. En voor de liefhebbers is er veel extra informatie over voeding.
Ik hoop u van ganser harte in het programma te mogen begroeten
Vriendelijke groet, Guus Zurel, bedrijfsarts